Tarihi mekanlar

Rumeli hisarı

Rumeli Hisarı, İstanbul Boğazı’nın en dar noktasına inşa edilmiş olan hisardır. 1452 yılında İstanbul’un fethi için Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı’nın karşı kıyısında bulunmaktadır. Planı Fatih Sultan Mehmet’in kendisi tarafından yapılan Rumeli Hisarı’nın kule kısmı sadrazam ve vezirler tarafından yapılmıştır. İş bölümü ile kule ve hisar dört ayda tamamlanmıştır. O dönemde Boğazkesen adı verilen hisara Yeniçeri Birlikleri yerleştirilmiştir. Buradan gemilerin geçişi top atışlarıyla engellenmiştir. Bizans’a yardımın buradan engellenmiş olması hisarın tarihi önemini artırmıştır. İstanbul’un fethinde ve Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahiptir.Rumeli Hisarı İstanbul'un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi'nde bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir. Burası boğazın en dar noktasıdır.Mekanda uzun yıllardır Rumeli Hisarı Konserleri düzenlenmektedir. 


Yoros kalesi

Anadolu veya Rumeli kavaklarına gitmek, hem temiz hava almak hem de buralardaki köylerde sahile yüHemen her İstanbullunun arada bir de olsa ziyaret ettiği bu köyler aslında İstanbul denilen kentin en eski yerleşimleri olsa gerektir. Bunda bu karşılıklı iki köyün, tam Boğazın Karadeniz ile birleştiği stratejik nokta olmasının önemli rolü vardır. Çünkü İstanbul'un tarihi boyunca güvenliği, karadan çok denizden gelecek tehditlere açık olmuştur.
Binlerce yıl boyunca güvenlik, Kale dediğimiz, sağlam, yüksek, gösterişli binalarla sağlana gelmiştir. İşte Anadolu ve Rumeli Kavakları da kaleleri ile tarih boyunca ne denli stratejik öneme sahip olduklarını sergilerler. Ama gelin görün ki, Kavaklarda oturanlar dahi köylerinin yaslandığı sırtları kuşatan, heybetli çizgileriyle ziyaretçileri dahi etkileyen bu yapıların tarihi hakkında doğru bilgilere sahip olmayabilirler.
Biz konuyu biraz araştırdık ve küçük bir derleme yaptık. Anadolu yakasında daha büyük ve geniş bir alan kaplayan Yoros Kalesi hakkında ulaştığımız bilgileri aktarıyoruz. Yoros Kalesi adı nereden geliyor? Anadolu kavağı Kalesi veya Ceneviz Kalesi olarak da bilinen bu kalenin adı, "kutsal yer" anlamına gelen Hieron'dan geliyor görüşü oldukça yaygın. Bununla beraber, antik çağ tanrılarından Zeus'un sıfatı olan "uygun rüzgarlar'' anlamına gelen "ourios"tan aldığı da iddia ediliyor. Yoros adının doğrudan doğruya "dağ" anlamındaki "oros"tan gelmiş olması da düşünülebilir, belki de bu görüş daha doğrudur.İstanbul'da balık zamanı. Bu mevsimde, havalar elverişli ise, Anadolu veya Rumeli kavaklarına gitmek, hem temiz hava almak hem de buralardaki köylerde sahile yüzlerini dönmüş bir dizi balıkçıda balık ve mevsim salatası yemek adettendir.



arasta çarşısı


Arasta el sanatları türünden çeşitli eşyaların satıldığı çarşıdır. İstanbul’da Sultanahmet Camisi’nin hemen arkasındaki Torun Caddesi’nin kuzey kanadında yer alır. Çarşıda yetmişten fazla dükkân olup; Osmanlı zamanında sipahilerin malzemeleri satılmasından dolayı, Sipahiler Çarşısı olarak da anılmıştır.
Eski Bizans kalıntıları üzerinde, geniş bir onarımdan geçirilerek yapılan Arasta Çarşısı, her iki yanı geleneksel hediyelik halı, kilim, seyahat hatırası, iznik çinileri, boyun atkısı eşya türünden ürünler satan, güzel dükkânlarla dolu dar bir sokaktır. Bu bölgede 1930’lu yıllarda yapılan kazılarda, Bizans Sarayı’na ait mozaikler bulunca, bölgenin saray kompleksine ait olduğu ispatlanmıştır.
1912 yılında çıkan yangınla tahrip olan çarşı, uzun dönem harabe olarak kalmış; son dönemlerde de gecekondu sakinlerince işkâl edilmiştir. 1980’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, mekân gecekondulardan arındırılarak, restore edilmiştir ve pazar faaliyete sokulmuştur.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder